The fifth International Interdisciplinary Gestalt Congress Malta 2023

Održan je peti interdisciplinarni Geštalt Kongres na Malti, tema kongresa “Pomeranje granica psihoterapije-polja i strategije primene”.

Učesnici su svojom raznolikošću dali veliki doprinos i pokušali da ,,prošire ili ,,odgurnu,, granicu primene psihoterapije. Na samom početku dr.Lidija Pecotić je svojim zapaženim govorom poželela dobrodošlicu gostima i učesnicima  i  zvanično otvorila kongres.

Pitanja terapije online u režiji Mikele Gonzi, Rose Galea pričala je o preživljavanju trauma i kreativnog prilagodjavanja u budućnosti. O kontaktnom procesu, promene tj evolucije Geštalt terapije u Geštalt koučing govorio je Herb Stivenson. Dr.Ivana Vidaković I Talia Bar Levine diskutovale su o novim kompetencijama liderstva I značaju imaginativnih procesa.


Dr.Emilija Canevska je pričala o broju osam kao simbolu beskonačnosti i smislu tog broja prikazanog kroz ciklus kontakta u Geštalt psihoterapiji. Brankica Šaljić i Jelena Petrović su podsetile možemo li dotaknuti i stići do promene sa osmehom? Peter Shultes je govorio o psihoterapiji u doba krize gde se dotakao krize u opštem smislu i naglasio kako terapeut mora biti izvesni menadzer u krizi.
Granice i strategije aplikacije geštalt terapije, pomeranje granica, pomeranje granica života.
Joyse Sciberras, Ko smo mi i kako živimo, da li živimo spontano, koliki nam je stepen fluidnosti, a koliki rigidnosti?
Kako pričam priču o sebi i drugima I kako pomeram granicu života.

Sanja Bratina sa izlaganjem ,, Turn and face the stranger,, započela pesmom Doorsa “people are strange”, a završila sa Bouvijem, govoreći o otudjenju I ljudskosti, šta nas čeka, a šta se predvidja u budućnosti, takodje je imala radionicu sa Margaritom Mesić, “Od isceljenja individue do isceljenja sveta”.
Mnogi učitelji Geštalt studija imali su Poster prezentacije, napomenuću Mariju Stefanović i Filipa Stefanovića, Geštalt terapija igrom sa decom sa problemima u komunikaciji. Ljiljana Božović, Marina Pješčić i Dušanka Jovanović, “Od usamljenosti do povezanosti”, Dragana Ilić, Dušanka Jovanović i Marija Krivačić, “Zadovoljstvo povezivanja i rezistentnost kontakta”.


Gordana Mićović I Anica Dudvarski – “Razvoj i manifestacije agresije kod dece I adolescenata”,
Snežana Opačić I Dunja Vesić su govorile o iskustvu stida u individualnoj I grupnoj psihoterapiji.
Bojana Todorović I Slobodan Marković su imali izlaganje-“Struktura I funkcije estetskog kontakta”, dok je
Mira Stojanović imala poster perezentaciju na temu rada sa anksioznim klijentima.

Online učestvovanje je takodje bilo moguće, tako da smo imali prilike da vidimo Michael Vincent Millera koji je pričao o psihoterapiji od razočarenja do hrabrosti, a izvrsni Tomas Moore o terapiji dušom I terapiji duše, Malcolm Parllet o vežbanju preuzimanja odgovornosti I značaju svesnosti.

Na kraju Talia Bar Joseph –Levine ,,Towards the end , the journey taken by all”, koja je pričom o smrti pokrenula život i podsetila nas na koji način je naš emotivni život sačuvan, idejom da ćemo negde drugde živeti nakon fizičkog nestanka.
Organizator kongresa dr Lidija Pecotić je celokupno mentalno i duhovno zadovoljstvo zaokružila koktelom dobrodošlice kao i Gestalt žurkom druge večeri u Malteškoj palati – palati malteških vitezova, Klub je rezervisan za ljude koji igraju veliku socijalnu ulogu u društvu i daju izvestan doprinos.

 


Plenarna predavanja i radionice su održavane u hotelu “Cavalieri St Juliansu” i hotelu “Hilton”.
Glavni organizator kongresaDirektor i osnivač Geštalt studija Beograd, Ph.-D Lidija Pecotić (EAPTI-SEBA) Evropski akreditovanog obrazovnog instituta iz oblasti psihoterapije i EAPTI GPTIM mreže (European Accredited Psychotherapy Training Institute – Gestalt Psychotherapy Training Institute Malta).

 

Dragana Potić

Dragana Potić je rodjena 1977 god u Zaječaru, Srbija. Osnovne studije pedagogije Filozofskog fakulteta završila je 2002 godine, a sa školovanjem je nastavila 2004 kada se zainteresovala za geštalt psihoterapiju, kada je i započela edukaciju pri Geštalt studiju za edukaciju iz psihologije škola dr.Lidije Pecotić, koji je ogranak Malteškog instituta za psihoterapiju. Master studije iz geštalt psihoterapije završila je na malteškom institutu. Član je Geštalt studija Beograd, Srpskog udruženja za Geštalt psihoterapiju, Saveza društava  psihoterapeuta Srbije, nosilac Nacionalnog sertifikata za psihoterapiju i član i nosilac  Evropskog sertifikata za gestalt psihoterapiju (EAGT).  Njena životna pitanja i  odgovori koje je tražila, baveći se pitanjem egzistencije u najširem smislu te reči tražila je kroz literaturu, pedagošku, psihološku,  filozofsku. Gestalt terapiju kombinuje sa drugim vrstama terapije kao sto je Accsess Bars tehnika I Logosinteza, sistem vodjene promene.

Duboko veruje u moć i analizu podsvesti kao načina da bolje upoznamo sebe i suočimo se i prevazidjemo mnoge ,,probleme, dileme,, i pronalazeći nove načine postojanja, živimo i razvijamo se psihološki učeći o sebi i svojim kreativnim potencijalima…sve je sklono promeni, a ponekad te promene nas mogu destabilizovati, u nama je resurs i put da pronadjemo način. Kada nadje odgovore, postavljaju se nova pitanja…i traganje se nastavlja isto tako je i u psihoterapiji kada se odlučimo za korak da podjemo sebi u susret, u sobi sa terapeutom. Ona je uspela da sva interesovanja spoji u jedan od većih ciljeva , a to je razvoj psihoterapijske misli i načina života, širenje terapijske kulture kao i da sve to pretoči u rad sa decom, adolescentima, odraslima ..

Osnovu Geštalt pristupa čine humanističke pretpostavke i filozofije egzistencije, kao i filozofije istoka..Njeno radno iskustvo kao pedagog škola omogućilo joj je uvide u to šta nedostaje našem školstvu, rad na unapredjenju trijade odnosa roditelj-dete-pedagog, mogućnost angažovanja terapeuta u školama, tako da su deca sa kojoma je radila imali tu privilegiju. Radila je 10 godina u školama kao pedagog, od toga 5 godina na Kosovu u periodu od 2005-2009god. Paralelno sa tim edukovala se sa geštalt psihoterapeuta,voli i uživa u muzici, jogi i naravno u radu sa ljudima, rastući zajedno sa njima, šireći i deleći iskustva…

Изборник