Centar za edukaciju i savetovanje  MENTAL SPA otvorila sam sa namerom  da   promovišem zdrave stilove života uz negovanje opšteg mentalnog ( psihičkog i fizičkog stanja) čoveka. Uz veliko poštovanje psihosomatike, discipline koja je dokazala da psihološki neugodni doživljaji, sukobi i nerešeni odnosi i delovanje negativnih emocija mogu izazvati telesne bolesti i da nema čoveka koji nema ovakvih i sličnih problema, mi se i bavimo prevencijom, lečenjem i psihološkim rastom  i razvojem individue. 

Mental Spa  primenjuje geštalt pristup u svom radu. Geštalt terapija  je jedan od psihoterapijskih pravaca i označava u svom prevodu formu ili celinu. Pioniri ovog pristupa su bili Fric i Lora Perls, Martin Buber, Džozef Zinker. Pripada humanističko- egzistencijalnoj struji, ali je takodje geštalt pristup jako otvoren i integrativan, gde povezuje i  druge veštine koje dolaze iz drugih pravaca.  Živimo u vremenu fuzije mnogih naučnih i tehnoloških dostignuća, koje nas uvode u nove i zanimljive kreativne načine bivstvovanja u ovom svetu. Njegovu osnovu čine humansističke pretpostavke i filozofije egzistencije, psihoanalitička tradicija iz koje je nastao i spiritualnost filozofije istoka……

Geštalt terapeuti veruju u kreativan, transformišući i isceljujući potencijal svakog coveka i lekovitost ljudskog kontakta.  Upravo tako je i nastao Mental spa, uz lekovite moći razgovora koje utiču na celokupno mentalno stanje organizma koje obuhvataju i fizičko i duhovno i psihičko.. Cilj terapije je da pokrene i usmeri autentične snage bića tj pokrene prirodne procese uspostavljanja ravnoteže na mentalnom i telesnom planu. Psihoterapija je neophodna danas svima kao neodvojivi element savremenog načina života.

U centru Mental Spa Gestalt terapija se moze kombinovati  i sa Accsess Bars terapijom (set alata I tehnika  dizajniranih tako da vam pomognu da promenite bilo koji aspect vaseg zivota sa kojim nismo zadovoljni I namenjen je svima) I Logosintezom (koristi se kada sistem pojedinca nije u ravnotezi I kada se ne reaguje adekvatno, radi sa disociranim iskustvima koja mogu biti  narusena sa razlicitih strana)  Na kreativan nacin primenjujem I kombinujem pristupe ili ih koristim odvojeno u skladu sa problematikom I potrebama klijenata .

Da li imate osećaj da život prolazi pored vas?

Više o terapijama u zasebnim odeljcima.

Malo reči o svesnosti i sposobnosti da se bude ovde i  sada:

Odbaciti svoje sopstveno iskustvo znači zatvoriti svoj sopstveni razvitak, negirati svoje sopstveno iskustvo ynači staviti laž u usta svom životu, a to se može smatrati negiranjem duše.

                                                   Oskar Vajld 

  Dragana Potić je rodjena 1977 god u Zaječaru, Srbija. Osnovne studije pedagogije Filozofskog fakulteta završila je 2002 godine, a sa školovanjem je nastavila 2004 kada se zainteresovala za geštalt psihoterapiju, kada je i započela edukaciju pri Geštalt studiju za edukaciju iz psihologije škola dr.Lidije Pecotić, koji je ogranak Malteškog instituta za psihoterapiju. Master studije iz Geštalt psihoterapije završila je na malteškom institutu. Član je Geštalt studija Beograd, Srpskog udruženja za Geštalt psihoterapiju, Saveza društava  psihoterapeuta Srbije, nosilac Nacionalnog sertifikata za psihoterapiju i član i nosilac  Evropskog sertifikata za gestalt psihoterapiju (EAGT). Sertifikat Pridruženog učitelja Geštalt studija Beograd dobila je 2022.godine. Njena životna pitanja i  odgovori koje je tražila, baveći se pitanjem egzistencije u najširem smislu te reči tražila je kroz literaturu, pedagošku, psihološku,  filozofsku. Gestalt terapiju kombinuje sa drugim vrstama terapije kao sto je Accsess Bars tehnika I Logosinteza, sistem vodjene promene.

     Duboko veruje u moć i analizu podsvesti kao načina da bolje upoznamo sebe i suočimo se i prevazidjemo mnoge ,,probleme, dileme,, i pronalazeći nove načine postojanja, živimo i razvijamo se psihološki učeći o sebi i svojim kreativnim potencijalima…sve je sklono promeni, a ponekad te promene nas mogu destabilizovati, u nama je resurs i put da pronadjemo način. Kada nadje odgovore, postavljaju se nova pitanja…i traganje se nastavlja isto tako je i u psihoterapiji kada se odlučimo za korak da podjemo sebi u susret, u sobi sa terapeutom. Ona je uspela da sva interesovanja spoji u jedan od većih ciljeva , a to je razvoj psihoterapijske misli i načina života, širenje terapijske kulture kao i da sve to pretoči u rad sa decom, adolescentima, odraslima ..

 Osnovu Geštalt pristupa čine humanističke pretpostavke i filozofije egzistencije, kao i filozofije istoka…Njeno radno iskustvo kao pedagog škola omogućilo joj je uvide u to šta nedostaje našem školstvu, rad na unapredjenju trijade odnosa roditelj-dete-pedagog, mogućnost angažovanja terapeuta u školama, tako da su deca sa kojoma je radila imali tu privilegiju. Radila je 10 godina u školama kao pedagog, od toga 5 godina na Kosovu i Metohiji u periodu od 2005-2009.god. Paralelno sa tim edukovala se sa geštalt psihoterapeuta, voli i uživa u muzici, jogi i naravno u radu sa ljudima, rastući zajedno sa njima, šireći i deleći iskustva…

Изборник