Biti u ljubavi

Biti u ljubavi, znači da sve, onakvo kakvo jeste, bude voljeno, da je sve onakvo kakvo jeste, primljeno u duši. To znači da mi to prihvatamo onakvo kakvo jeste i volimo onakvo kakvo jeste, tačno onakvo kakvo jeste. To takodje znači da prihvatamo ceo život onakav kakav jeste, tačno onako kako jeste, vlastiti život onakav kakav jeste, život drugih onakav kakav jeste, stvaranje onakvo kako jeste, tačno onako kako jeste.

Zaljubljivanje je slepo, ali ljubav vidi.

Ljubav istinski prihvata i vidi onog drugog onakvog kakav on ili ona jesu. To dotakne nešto duboko u nama i dopušta ljubavi da se razvije.

Reči Berta Helingera koji  je pod uticajem raznih psihoterapijskih pravaca razvio  vlastitu formu Porodičnih konstelacija, koja je danas prihvaćena u celom svetu. Poznat po svojim izuzetnim   doprinosima na području integrisanih psihoterapija. Njegova metoda prikladna je za rad sa porodicama koje se suočavaju sa najtežim životnim dogadjajima.

Ono što privlači Bertu Hellingeru i njegovoj metodi uspostavljanja poretka ljubavi uz pomoć porodičnih konstelacija je jednostavnost kojom ljude dovodi do spoznaje izvora problema koji generacijama otežava protok ljubavi. Bez puno reči i teorije rešava najteže porodične probleme, s puno poniznosti i poštovanja prema pojedincima i njihovim porodicama.

Dragana Potić

Dragana Potić je rodjena 1977 god u Zaječaru, Srbija. Osnovne studije pedagogije Filozofskog fakulteta završila je 2002 godine, a sa školovanjem je nastavila 2004 kada se zainteresovala za geštalt psihoterapiju, kada je i započela edukaciju pri Geštalt studiju za edukaciju iz psihologije škola dr.Lidije Pecotić, koji je ogranak Malteškog instituta za psihoterapiju. Master studije iz geštalt psihoterapije završila je na malteškom institutu. Član je Geštalt studija Beograd, Srpskog udruženja za Geštalt psihoterapiju, Saveza društava  psihoterapeuta Srbije, nosilac Nacionalnog sertifikata za psihoterapiju i član i nosilac  Evropskog sertifikata za gestalt psihoterapiju (EAGT).  Njena životna pitanja i  odgovori koje je tražila, baveći se pitanjem egzistencije u najširem smislu te reči tražila je kroz literaturu, pedagošku, psihološku,  filozofsku. Gestalt terapiju kombinuje sa drugim vrstama terapije kao sto je Accsess Bars tehnika I Logosinteza, sistem vodjene promene.

Duboko veruje u moć i analizu podsvesti kao načina da bolje upoznamo sebe i suočimo se i prevazidjemo mnoge ,,probleme, dileme,, i pronalazeći nove načine postojanja, živimo i razvijamo se psihološki učeći o sebi i svojim kreativnim potencijalima…sve je sklono promeni, a ponekad te promene nas mogu destabilizovati, u nama je resurs i put da pronadjemo način. Kada nadje odgovore, postavljaju se nova pitanja…i traganje se nastavlja isto tako je i u psihoterapiji kada se odlučimo za korak da podjemo sebi u susret, u sobi sa terapeutom. Ona je uspela da sva interesovanja spoji u jedan od većih ciljeva , a to je razvoj psihoterapijske misli i načina života, širenje terapijske kulture kao i da sve to pretoči u rad sa decom, adolescentima, odraslima ..

Osnovu Geštalt pristupa čine humanističke pretpostavke i filozofije egzistencije, kao i filozofije istoka..Njeno radno iskustvo kao pedagog škola omogućilo joj je uvide u to šta nedostaje našem školstvu, rad na unapredjenju trijade odnosa roditelj-dete-pedagog, mogućnost angažovanja terapeuta u školama, tako da su deca sa kojoma je radila imali tu privilegiju. Radila je 10 godina u školama kao pedagog, od toga 5 godina na Kosovu u periodu od 2005-2009god. Paralelno sa tim edukovala se sa geštalt psihoterapeuta,voli i uživa u muzici, jogi i naravno u radu sa ljudima, rastući zajedno sa njima, šireći i deleći iskustva…

Изборник